prosinac 22, 2018 Exitus.hr 0Comment

Jedan od polaznika programa Exitus je i pulski sveučilišni suradnik Nikola Tanković. Nikola živi u Puli, oženjen je i otac troje djece. Završio je studij Računarstva na FER-u gdje je i doktorirao 2017. godine. Radi kao poslijedoktorand na Fakultetu informatike u Puli. Sudjeluje na znanstveno-istraživačkim projektima u području evolucije složenih programskih sustava te radi kao konzultant na projektima implementacije algoritama umjetne inteligencije u području upravljanja prihodima.

Nikola je dao svoje svjedočanstvo za portal Hrvatska katolička mreža:

“Bog mi je podario prekrasnu obitelj i djecu. Bog mi je podario prekrasan posao koji je svrhovit i usko vezan uz moje interese. Može se reći da imam sve. Međutim život nosi stotine malih dnevnih stepenica. Ili rasteš ili padaš. Kao da te stepenice zasljepljuju sve što mi je dano. Kao da postaju sve veće i veće.

Čini mi se kao da je priroda konstantni fluks kaotičnog ponašanja, izmjene smisla i besmisla. Pronaći i održavati red – plod mira duše – u tom kaosu čini se kao neko konstantno plutanje u neredu okolnosti i vlastite naravi, konstantna borba i traganje. Ali kad jednom osjetiš miris skromnosti reda, reda Gospodnjega, znaš da ti tamo srce hoće. Odlučiš se, trudiš se, ulažeš napore, rasteš, ali opet padneš. Ima li smisla? Toliko je ‘prirodnije’ prepustiti se struji strasti.

Međutim srce hoće, Bogu hvala, hoće naći mir u Gospodinu. Onda saznaš nekako za Exitus. Čitaš sva ta pravila i gledaš odraz svega što si dosad pokušao vlastitim snagama i nije uspjelo, kao da gledaš odraz svih prošlih neuspjeha pronalaska Mira. No, ovo se ipak čini malo drugačije. Spominje se bratstvo. Misliš si, vrijedno je probati jer srce hoće. Kreneš na tu avanturu polako, ali sigurno.

Dan prvi, i dalje si živ. Dan drugi, treći i odjednom letiš. Ali letio si i prije. Kao da čekaš trenutak pada. Jer ipak se već dovoljno poznaš. I naravno, padaš, više ili manje. Ima li lijeka za gorčinu koja izjeda taštinu prilikom pada? U Exitusu čini se kao da ima! To je ljubav braće koja su stalno tu, i dok letiš i dok padaš, tu su uz tebe, dijele sve tvoje radosti i padove i kao da tvoje riječi odzvanjaju u njihovim srcima. Budi se neka nova ljubav između braće, drukčija ljubav. Vremenom vidiš da ta ljubav hrani i osjetiš Duha u njoj.

I odjednom padovi više kao da nisu bitni, kao da te ne obeshrabruju. Veseliš se samo rastu s braćom. Polako te obuzima istinska Ljubav kroz braću. I za mene to je najveći rezultat Exitusa: rasteš u poniznosti kao rezultat Ljubavi, a ne zbog jake želje i sirove volje. Padovi tada više nemaju snage nad tobom. Slobodan si od vlastite taštine. Koračaš kroz kaos naoružan ljubavlju i poniznošću, njezinim najvećim uzrokom i plodom. Bogu hvala na braći i njihovoj ljubavi.”

Inače, program Exitus okuplja samo muškarce i odgovor je na krizu identiteta muškaraca u društvu. Exitus kršćanskim muževima kroz odricanje, molitvu i bratstvo u trajanju od 90 dana, želi omogućiti rast u svetosti. Program se odvija u dva ciklusa godišnje, 90 dana do Uskrsa i 90 dana do Božića.

Na taj način muškarci se pripremaju za otajstvo Uskrsa i Božića, ali na taj način zapravo žele živjeti cijeli život. Žele biti oni koji se znaju odricati i koji u odricanju vide smisao. Da je muškarac spreman zbog odricanja za svoje dati i život. Exitus znači izlazak, a program je utemeljen na Knjizi Izlaska koja vodi k slobodi. Kod muškarca slobodi vodi odricanje“, rekao je fra Mate Bašić, duhovni voditelj i pokretač Exitusa.

Program Exitus je uvjet po kojem polaznik nakon razdoblja od 90 dana ulazi u bratstvo Exitus. Bratstva čine šest muškaraca. Svako bratstvo nalazi se jednom u tjednu na susretu s duhovnikom. Prvi ciklus programa Exitus održan je samo u Zagrebu. Sada se program osim Zagreba, odvija i u Splitu, Trogiru, Zadru, Puli, Rijeci, Vodnjanu, Zagorju, Osijeku, BiH, Vojvodini, Njemačkoj, Austriji. Drugi ciklus je upisalo dvostruko više muškaraca nego u prvom. Projekt vodi tridesetak duhovnika, dijecezanskih svećenika i redovnika.

Konferencija programa Exitus koji je okupio osamdeset svojih članova, muškaraca iz Hrvatske i inozemstva, održana je u Zadru u subotu 24. studenoga. Sudionike je pozdravio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Osobitost te konferencije bila je i u odlukama duhovnog vodstva i bratstva da zaštitnik projekta Exitus bude sv. Krševan te da cijelo njihovo djelovanje bude u nakani za potrebe i zaštitu Katoličke Crkve.

 

Fra Mate Bašić je na susretu u Zadru upoznao nadbiskupa Puljića s Exitus programom:

Muškarci koji provode taj program dnevno pohode misu, to im je primarno, počinju moliti u svojim kućama. Ne koriste suvišno mobitel, internet i televiziju, obnavljaju odnose sa ženom i djecom, počinju moliti. Dotle da neki zbog molitve Anđeo Gospodnji, koju također želimo obnoviti u obitelji i na poslu, moraju na svom radnom mjestu ići i u wc da bi molili Anđeo Gospodnji. Bio sam posramljen kad sam to čuo, jer sam vidio kolika je ta volja i želja braće. Tu vidite ljude koji se odriču dva puta tjedno, srijedom i petkom. Nakana posta petkom je za Crkvu, papu Franju, biskupe, svećenike, svoga župnika, redovnike i redovnice, za nova zvanja i obitelji“, kazao je nadbiskupu fra Mate.

Ako smo vas ovom pričom potaknuli da u svoj život unesete neke promjene, više informacija potražite na Exitus.hr i pričekajte iduću priliku za prijavu na program Exitus.