studeni 13, 2018 Exitus.hr 0Comment

Strah. Jesi li ga osjetio?

Ima malo stvari koje nas mogu kontrolirati tako duboko kao pravi strah. Možemo se bojati mnogih stvari, čak i onih za koje znamo da su dobre poput: obveze, osobe, krivnje, boli. Možemo se bojati nepoznate budućnosti, svjetskih događaja, da ćemo biti povrijeđeni od nekoga, poniženja, financijskih okolnosti ili iznenadne smrti.

Bog zna da smo strašljiva stvorenja. Zbog toga nam se, kad god dođe k nama, prvo obraća riječima: „Ne boj se“. Te tri riječi ponavljaju se oko dvjesto puta u Svetom pismu. Njihov je cilj probuditi u nama pouzdanje i povjerenje – ali prije svega vjeru.

Sjetite se apostola u njihovoj krhkoj ribarskoj lađi, usred jake oluje na galilejskom moru. Oni su u strahu, čak prestravljeni, zbog oluje. Hoće li preživjeti? Hoće li ikada više vidjeti svoje obitelji? Ali onda su vidjeli nešto teško za povjerovati, vidjeli su muškarca koji prema njima hoda po vodi. Je li moguće? Oni su čak više zaprepašteni tim prikazom nego olujom. Žele pobjeći od užasa, ali ne mogu.

Konačno, muškarac odgovori: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!“. Na te riječi, sav strah je nestao iz njihovih srca. Znaju da je to Isus. Petar, pun pouzdanja rođenog iz vjere, skoči s lađe i počne hodati po uzburkanom moru prema svome Učitelju. Tek nakon što makne oči sa svoga Gospodina počne tonuti u valovima.

Vjera je taj istinski lijek protiv straha. Vjera je vjerovanje i djelovanje na ono što znamo da je istina, usprkos našoj paralizi nastaloj zbog straha. Ona je iskreno prihvaćanje da je Isus s nama, i da s njim na našoj strani nikad ne možemo biti uistinu povrijeđeni.

„Jedna od stvari koje potpuno dugujemo našem Gospodinu je da se nikad ne bojimo,“ rekao je bl. Charles de Foucauld. „Imajmo tu vjeru koja protjeruje sav strah. Mi imamo uz nas, pred nama i u nama, našeg Isusa, našeg Boga koji nas beskrajno voli, koji je svemoguć, koji zna što je najbolje za nas, koji nam govori da tražimo Kraljestvo i da će nam ostatak biti dan.“ Drugim riječima, duguješ Isusu nikada se ne bojati ničega.

U trenucima tame, u trenucima sumnje, u trenucima straha, molimo se našem dobrom Učitelju za dar neustrašive vjere, vjere koja odbacuje sva oklijevanja i ispunjava nas mirom koji prkosi razumijevanju. Sjetimo se njegovih riječi utjehe i spasenja: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!“

Izvor: Catholic Gentleman