rujan 12, 2018 Exitus.hr 1Comment

Zašto: sloboda – preduvjet istinske muževnosti i autentičnog kršćanskog življenja.
Za koga: za sebe i za one koji računaju na tebe.
Kako: 1) molitva, 2) askeza, 3) bratstvo (+ vrijeme, + milost).

Program Exitus želi, u okviru djelovanja Bratstva blaženog Karla Austrijskog, proizišlog iz Exitus programa okupiti i formirati katoličke muškarce koji u svom okruženju, Crkvi i, najvažnije, u sebi samima osjećaju dubinski utjecaj dviju velikih kriza našeg vremena: krize duha i krize muškosti. Obje smatramo suviše očiglednima da bi bilo potrebno ikakvo dokazivanje problema. Danas u našem društvu praktički ne postoji sfera života koja nije zahvaćena tim dvama krizama – uključujući obitelj i Crkvu.

Što se dogodilo? To nije pitanje kojim se bavi ovaj pokret. Radije pitamo: Što možemo učiniti? Što ti možeš učiniti? Kratko i jasno: dovoljno. Imaš sve što je potrebno da učiniš sebe boljim i tako učiniš svoju obitelj, Crkvu i svijet boljima. Za to imaš dvostruku odgovornost: osim što si odgovoran za svoje misli, riječi, djela i propuste, odgovoran si i za svoje bližnje. Bilo da si otac ili sin, poslodavac ili zaposlenik, učitelj ili učenik, profesor ili student, svećenik ili vjernik… odgovoran si za sve one koji su (ili koji će biti) povjereni tvom vodstvu.

Želimo odgovoriti na krizu. No naša poruka nije naprosto: “Budi muškarac!” Jer ti jesi muškarac! Ponavljam: imaš sve što je potrebno (objašnjeno dolje). Sve što trebaš učiniti jest probuditi se, osnažiti se i učiniti da tvoja muškost zasja u pravom sjaju. To ne možeš sam. Za to ti trebaju molitva, askeza, braća koja će s tobom činiti isto i vrijeme koje je potrebno da dođete do cilja. Jedina cijena koju ćeš platiti bit će napuštanje svega što te zarobljuje (uključujući tvoju kontrolu).

1) Molitva. Exitus podrazumijeva vrijeme svakodnevne osobne molitve, vrijeme posvećeno čitanju i razmatranju Pisma, zajedničku molitvu na susretima s braćom i zajednička euharistijska slavlja. Razlog pozitivnih rezultata ovog programa nalazi se upravo u sjedinjenom pristupu koje združuje bratstvo, molitvu i post. Sveci i crkveni učitelji duhovnog života uče nas kako je askeza ili post dobra priprava za molitvu kao što je molitva dobra priprava za odricanje ili askezu. Oni daju primjer pergamene i kažu: »Kao što se na pergamenu (teleću ili janjeću kožu) ne može pisati, ako nije sasvim izglađena i očišćena od mesa i masnoća; isto tako ne može Gospodin u naše biće upisati ni utisnuti svoje mudrosti i božanskih darova, ako naše srce nije očišćeno od požuda i tijelo od sebičnih želja, što se može postići samo postom, dakle, odricanjem i molitvom«.

2) Askeza. Exitus nije zamišljen kao povlačenje iz stvarnosti svakodnevice, nego kao dublje poniranje u sebe i u osobni odnos s Bogom i braćom. Iako ćeš u tom vremenu usvojiti mnoge drevne i posadašnjene oblike askeze karakteristične za monaški način života, to ne znači da ćeš se trebati povući od svojih obaveza i dužnosti u svijetu. Dapače. Čim se pojave prvi znaci žeđi počet ćeš uviđati koliko je tvoje vrijeme dragocjeno i koliku odgovornost imaš za sve što činiš. Osim što ćeš se tijekom Exitusa trebati odreći televizije, beskorisnog surfanja, svjetovne glazbe, alkohola, slatkog itd., također ćeš usvojiti elemente discipline koji će ti pomoći da napreduješ u malim stvarima, poput hladnih tuševa, redovite tjelovježbe, svakodnevne svete ure, polaganja računa braći o vlastitoj disciplini, dvotjednog posta, pomaganja onima u potrebi i sl.

3) Braća. Ključni razlikovni element Exitusa koji ga čini tako posebnim u odnosu na druge jest bratstvo. Ne samo činjenica da je riječ o programu duhovne formacije muškaraca, nego i to da se cijeli program odvija u okrilju velikodušnog i beskompromisnog otvaranja, izlaganja i davanja sebe drugima koji prolaze isto putovanje. Osim redovnih susreta i razgovora o Riječi i smislu, u Exitusu te čekaju zajednička Euharistija, svakodnevna komunikacija s braćom u timu, zajedničke molitve pri svakom susretu, zajednički post dva dana tjedno (od čega jedan dan postiš na nakanu braće) i mnoge druge stvari na vašem zajedničkom hodu kroz pustinju, tijekom kojeg ćeš svoje oskudne resurse trebati staviti na raspolaganje drugome, a zauzvrat ćeš moći računati na njihove.

+ Vrijeme. Svima je jasno da je za vježbanje bilo koje discipline, vještine, vrline ili načina življenja potrebno vrijeme. Za Exitus je posebno značajno vrijeme od 90 dana, i to s razlogom. Prema brojnim istraživanjima o liječenju različitih oblika ovisnosti, najmanji period potreban za ozbiljan oporavak, pa i vraćanje prirodne funkcionalnosti mozga prije stanja ovisnosti, jest upravo 90 dana. 90 dana tijekom kojih, pojedinačno i kao bratstvo, izlazimo iz ropstva ovisnosti o svemu što nije sam Bog, ujedno prikazujemo kao svojevrsnu dvostruku Korizmu i dvostruko Došašće, kao zadovoljštinu za one – nama znane ili neznane – koji ne doživljavaju njihovu važnost.

+ Milost. Ako uzmeš u obzir stupove ovog programa – molitvu, askezu i bratstvo – odmah ti treba biti jasno da Exitus nije nikakav program samo-pomoći u kojem bi tvoj uspjeh ovisio prvenstveno – ili uopće – o tebi samom i o trudu koji si spreman uložiti. Ne. Poanta Exitusa je upravo suprotna: kroz 90 dana prepustiti kontrolu nad svojim životom i predati je Drugome, po drugima. Program je doista težak. A ti si slab. No sjeti se sv. Pavla. Ta on je zbog svoje slabosti molio Gospodina da odstupi od njega. A što mu Gospodin odgovara? “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” (2Kor 11,9). Milost i slabost odjednom se čine kao idealna kombinacija, zar ne?

Onda?
Dok budeš čitao svjedočanstva ljudi koji su prošli Exitus, primijetit ćeš nešto vrlo značajno i nešto što bi te moglo zbuniti, a to je da su svjedočanstva u suštini jako slična i da govore o vrlo jednostavnoj stvari na jednostavan način. No to ne treba čuditi: stvari doista jesu toliko jednostavne koliko zvuči: svi smo slabi, ali svi možemo i trebamo biti mnogo snažniji nego jesmo. No, postoji problem: nismo svi to spremni priznati i preuzeti odgovornost za sebe i za druge. A ti?

Dok budeš razmišljao o svemu što si pročitao te kada pomisliš da sve to dobro zvuči ali da si slične stvari čuo i prije, da si slične stvari pokušao i da je sve uvijek iznova na kraju bila još jedna teorija kojoj si se iznevjerio, imaj na umu jednu stvar: Exitus se događa i Exitus radi. Ako ovo čitaš a još nisi prošao Exitus, do početka idućeg ciklusa razmisli o sljedećem. Ako ti je poznat osjećaj kad vlastitim naporom i na svoj način pokušavaš popraviti, ozdraviti ili odstraniti nešto u svom životu – i ne uspiješ, ako ti je taj osjećaj gorko dobro poznat, zašto ne bi pokušao nešto drukčije? Exitus je upravo nešto takvo: ne svojim putem, nego putem milosti – milosti pustinje. Što imaš za izgubiti? Tih 90 dana će ti proći ovako ili onako.

One thought on “Exitus program

Comments are closed.