rujan 12, 2018 Exitus.hr 0Comment

Jeste li ikada, čitajući i promišljajući otajstvo muke Gospodina našega Isusa Krista, zastali nad riječima Ecce homo!” – “Evo čovjeka!” koje je Pilat izrekao kada je pred mnoštvo izveo Isusa izranjena bičevima, okrunjena trnjem, ispljuvana i izrugana od vojnika? Pretpostavljam da preko tih riječi, kao i preko mnogih drugih u Svetom pismu, prijeđemo bez da uistinu promislimo što nam one govore, koji je njihov pravi smisao.

Ako malo zastanemo i promislimo o toj snažnoj sceni, shvaćamo koliko je ona zapravo važna za razumijevanje čovjeka kao takvog, ali i za razumijevanje Božje ljubavi prema čovjeku. Shvaćamo kako nam Pilat u tom trenutku, možda i nesvjesno, daje odgovor na vječno pitanje “što je čovjek”, a u izranjenom, izmučenom, izruganom Kristu možemo uvidjeti neizmjernu ljubav Boga koji se toliko ponizio, da se suobličio s čovjekovom bijedom kako bi nam pokazao koliko nas ljubi i kako se smisao našega života i čovještva – patnje, boli, bijede, grešnosti, slabosti – otkriva jedino u Njemu.

Kako bih Vas poštedio vlastitih pokušaja tumačenja, stavljam pred Vas duboko, Duhom Svetim nadahnuto i mudro promišljanje najvećeg teologa suvremenog doba – pape emeritusa Benedikta XVI., koje je objavljeno u njegovoj knjizi “U početku stvori Bog – promišljanja o stvaranju i grijehu”. Vjerujem kako će Vam riječi koje slijede uvelike pomoći u shvaćanju vlastitog čovještva i smisla koje tom čovještvu daje Božja ljubav i milosrđe.

“Kada su rimski vojnici Isusa izbičevali, okrunili trnjem i zaodjenuli ga izrugivačkom haljinom, odveli su ga natrag Pilatu. Ovaj je okorjeli vojnik očito bio potresen izgledom ovoga uništena, izmučena čovjeka. Pun sućuti, postavio ga je pred mnoštvo s riječima: ‘Idu ho anthropos!’ ‘Ecce homo!’ – obično to prevodimo: ‘Evo čovjeka!’. Ali, točniji bi prijevod s grčkoga glasio: ‘Gledajte, to je čovjek!’. Onako kako je to mislio Pilat, bile su to riječi jednog cinika koji je htio reći: dičimo se čovještvom, a gle, ovdje je on, ovaj crv – to je čovjek! Kako je bijedan, kako je malen.

No, evanđelist Ivan je u riječima ovoga cinika prepoznao proročku riječ i tako je predao kršćanstvu. Da, Pilat ima pravo ako hoće reći: gledajte, to je čovjek! Na njemu, Isusu Kristu, možemo vidjeti što je čovjek, Božji projekt, i naše ophođenje s njime. Na ispaćenu, unakaženu Isusu možemo vidjeti kako čovjek može biti okrutan, malen i nizak. Na njemu možemo uvidjeti svu povijest ljudske mržnje i grijeha.

Ali, na njemu i njegovoj ljubavi s kojom trpi za nas možemo još više prepoznati Božji odgovor: da, to je čovjek kojega Bog toliko ljubi da se radi njega spušta u prašinu, toliko ga ljubi da radi njega odlazi u najdublju tamu smrti. I u krajnjem poniženju čovjek je biće koje Bog poziva da postane brat Isusa Krista i tako zadobije udjela u vječnoj Božjoj ljubavi.

Pitanje ‘što je čovjek’ nalazi svoj odgovor u nasljedovanju Isusa Krista. Nasljedujući ga korak po korak, iz dana u dan, u strpljivosti ljubavi i patnje, možemo s njime naučiti što je čovjek i postati ljudi. Stoga (…) trebamo gledati u onoga kojega Pilat, kojega Crkva stavlja pred nas. On je čovjek. Molimo ga da nas nauči da uistinu postanemo i budemo ljudi. Amen.”

Luka Mlinarić