rujan 11, 2018 Exitus.hr 0Comment

Za Exitus program sam doznao od braće iz molitvene zajednice. Pročitavši koncept po kojem je predviđeno kako će se program odvijati i što će se od sudionika tražiti, dalo se uočiti par detalja koji su me dodatno zainteresirali za sudjelovanje. Prvi detalj vezan je uz sudjelovanje isključivo muškaraca u programu. Bilo mlađih ili starijih, oženjenih ili ne oženjenih, zaručenih ili u vezi, nije bilo važno. Drugi detalj vezan je uz dnevne poslušnosti koje će se kroz 90 dana tražiti od sudionika. Bile su to na prvi pogled umu nerazumne, mislima neshvatljive, srcu nedokučive, a tijelu nepotrebne natuknice. No, moja nutrina vapila je za disciplinom, poslušnosti, urednosti života, stabilnosti misli i srca, novoj braći i prijateljima, spremnosti na tjelesno odricanje i izlazak iz vlastita komoditeta, te na koncu duhovnom bogaćenju i ispunjenju nutarnjeg čovjeka. Čovjeka koji se udaljavao i zaboravljao na sebe i Onoga zbog kojega postoji, korak po korak, ali siguran na putu k postajanju beskičmenjakom, na putu odrastanja u neodraslog muškarca. Muškarca koji se nije kadar susresti sa slikom živoga Boga koja je utisnuta od početka u njemu. Muškarca koji nije kadar preduhitriti samog sebe. Preispitati svoje strahove, pogrešno tumačenje, uvjerenja rođena kroz godine besciljnog i nesretnog lutanja te suočavanja s temeljima vjere. Da se razumijemo, nisu se sve ove rečenice javile u mislima kad sam čuo za Exitusprogram.

Dragi budući Exitus brate, upravo me program Exitus potaknuo da krenem razmišljati u tom pravcu. Da krenem na put devedesetodnevnog treninga lijenog tijela i uma koji su se utapali u dnevnim ludostima, bezbroj sati suludo iskorištenog, a tako dragocjenog vremena. Stvoren za velike poduhvate a propadaš kroz svakodnevne, naizgled beznačajne i malene, a tako opasne padove. Padove koji su mnoge muškarce oteli, oduzeli, privukli i odvukli od naše Domovine, naših obitelji, naših žena, zaručnica, djevojaka, prijatelja i na koncu od same Crkve. To su, brate, padovi koji imobiliziraju jedan po jedan ud Crkve, koji ruše obiteljske pastire, pastire u zarukama i vezama. Snažne i mudre muškarce u svakodnevnim obavezama ti „mali“ padovi čine ih neznatnim, nebitnim, izgubljenim i povodljivim. Postaneš svjestan koliku ti snagu Bog želi i daje u svakodnevici. Jer udare li pastira-Oca, Supruga, Prijatelja, Zaposlenika pokušat će raspršiti Crkvu-Obitelj, Brak, Prijateljstvo, Radno mjesto. Veliki su i prevažni ovi razlozi da bi Muškarac odustajao od sebe. U Exitus programu uz sve navedeno dolazi onaj pravi biser – Sveta Misa. Postaneš svjestan kolika je važnost svetih sakramenata, a naročito Svete Pričesti. Svakako mi se obogatio pogled na samu liturgiju, što mi je otvorilo put k misteriju koji je očima sakriven u prilikama kruha i vina. Javila mi se neizreciva želja za primanjem Tijela i Krvi Kristove baš zato što sam kroz različite događaje unutar devedeset dana postajao svjesniji kolika snaga leži u Svetoj Pričesti. Ej, slavi se Sveta Misa za svu Exitus braću, a ti ne razumiješ koja je to veličina.

Također, u trenutku predstavljanja i pristupanja programu nikako si nisam mogao dočarati koliko su mi braća unutar bratstva potrebna. Unatoč ponavljanju, kako će jedan od važnijih temelja biti upravo bratstvo, nisam to mogao prihvatiti. Krenula su prva odricanja, prva umiranja mojim željama, prve meditacije i razmatranja, prve tjelesne vježbe, prva ustajanja na prvi alarm i tako nizom. Euforija me držala, očekivano prvih par tjedana. Dijelio sam radost i plodove oživljenog muškarca s bratstvom i oni svoja sa mnom. Kroz zajedničke susrete, sport, druženja u prirodi, molitvi i sl. postajali smo povezaniji, počeli smo uviđati koliko je važno hrabriti i poticati muškarca pored sebe. Uviđaš kako nisi sam u svojim borbama i kušnjama već i tvoj brat prolazi sličnu, ako ne i istu priču. Dolaze prvi padovi, prve mlakosti i nestalnosti, prva želja za odustajanjem i neshvaćanjem smisla čitavog programa. Upravo se tu pokazala bratska blizina, razumijevanje, poticanje i potpora. Shvatio sam zašto je Bratstvo toliko važno. Imati pravo društvo, braću pored sebe koji me gone i podižu da ustrajem k višim ciljevima koji nisu usmjereni uvijek i baš uvijek na moje želje.

Kroz duhovno vodstvo Duhovnika naših bratstava shvatio sam da je veličina u poniznosti i jednostavnosti. Dođem na susret od pola sata a izađem nakon sat, ponekad i više, s toliko radosti i zadovoljstva. Postaneš ponosan i zahvalan na tome što te Krist pozvao i stavio ti na put svoje odabranike. U jednom trenu, nakon što program završi i nastaviš živjeti svoju svakodnevicu, kroz devedeset i prvi dan shvatiš da Hrvatska i muškarci u Hrvatskoj nisu u odumiranju već u rađanju. Rađanju između ostalog i kroz Exitus program i Exitus bratstvo. Shvatiš da si kao ud važan i imaš se potrebu dati u službu Bogu, na korist društvu, obitelji, prijateljima, na radnom mjestu i u konačnici u svojoj zemlji. Po prvi puta iskusiš da možeš premještati planine, izaći iz ropstva, zapovjediti dudu da se iščupa s korijenom, odrezati što ne donosi ploda i hodati po moru svojih želja a da se u njima ne utapaš. Iskustvo je to koje te ne ostavi ravnodušnim i bez ploda. Iskustvo je to koje te potiče da prođeš i sljedeći ciklus programa Exitus.

Ivan