rujan 11, 2018 Exitus.hr 0Comment

Ako uzmeš u obzir stupove ovog programa – molitvu, askezu i bratstvo – odmah ti treba biti jasno da Exitus nije nikakav program samo-pomoći u kojem bi tvoj uspjeh ovisio prvenstveno – ili uopće – o tebi samom i o trudu koji si spreman uložiti. Ne. Poanta Exitusa je upravo suprotna: kroz 90 dana prepustiti kontrolu nad svojim životom i predati je Drugome, po drugima.

Iako je program izrazito zahtjevan i traži prvenstveno čeličnu volju i strpljenje, jednostavnost njegove svakodnevne forme možda će te iznenaditi: tim od nekoliko muškaraca, molitva i askeza. Zapravo, ako pretpostavimo molitvu i askezu kao tradicionalne stupove kršćanskog života, sve što Exitus traži uz to jest da se dvojica ili trojica saberu u Njegovo ime.

No i ta činjenica je u službi toga da shvatiš primat milosti i providnosti u svom životu. Sjeti se Gideona. Gospodin ga nije pustio u bitku sve dok broj svoje vojske (to jest, svoje šanse za pobjedu) nije sveo na krajnji minimum, kako slučajno ne bi pomislio da je vlastitom snagom izvojevao pobjedu (Suci 7,1-8).

Oholost je zasigurno prvi plod kojeg ćete ubrati ukoliko se Exitusu prepustite na takav površan način.

– Krešimir

Program je doista težak. A ti si slab. No sjeti se sv. Pavla. Ta on je zbog svoje slabosti molio Gospodina da odstupi od njega. A što mu Gospodin odgovara? “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” (2Kor 11,9). Milost i slabost odjednom se čine kao idealna kombinacija, zar ne? O tome svjedoče i ljudi koji su prošli Exitus.

Još jedan segment poučnosti programa Exitus su padovi do kojih dolazi, koji te nauče ustati se nakon njih i upoznati se u svojoj slabosti, čime se oblikuje jedna od velikih kršćanskih vrlina, poniznost.

– Domagoj

“Uspjeh je čovjekov u Božjoj ruci.” (Sir 10,5) I to vrijedi u dvostrukom smislu. Ne samo da je svaki uspjeh od Boga te je moguće da ti ga On i uskrati, ako je to za tebe tada najbolje, nego moraš znati da je i sve s čime polaziš već milost. Na to nas podsjeća i duhovni otac našeg vremena, Thomas Merton, koji kaže da često o providnosti i milosti govorimo isključivo u pogledu na budućnost, a zaboravljamo da je sve ono s čime već sad možemo računati (uključujući naše naravne sposobnosti i darove Duha) također nešto što nam je milosno proviđeno – i nešto s čime uvijek možemo više nego činimo.

Ako ti je poznat osjećaj kad vlastitim naporom i na svoj način pokušavaš popraviti, ozdraviti ili odstraniti nešto u svom životu – i ne uspiješ, ako ti je taj osjećaj gorko dobro poznat, evo ti prilike da pokušaš nešto drukčije: ne svojim putem, nego putem milosti – milosti pustinje. Što imaš za izgubiti? Tih 90 dana će ti proći ovako ili onako.