rujan 11, 2018 Exitus.hr 0Comment

Draga braćo, ponukan raznim plodovima koji su ispunili moj život nakon prolaska kroz Exitus program koji se ove godine prvi puta proveo u Hrvatskoj pišem vam ovo svjedočanstvo o tome kako je taj program došao do mene, te na koji način me kao osobu promijenio.

Najprije da se predstavim; dvadesettrogodišnji mladić koji je tijekom svog srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja volio izlaziti, piti, pušiti, plesati i činiti sve ono “uobičajeno” što se u životima današnjih mladih ljudi odvija. Odrastao sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, pa možete pretpostaviti da mi svete mise nedjeljom nikada nisu bile strane, međutim, to je bila tek jedna od obaveza koje sam izvršavao na volju roditelja u srednjoj školi, a na fakultetu nešto više, na svoju volju i po vlastitoj odluci. Pri kraju prve fakultetske godine, zbog nizanja neuspjeha i nezadovoljan načinom života koji živim, krenuo sam s upoznavanjem svoje vjere postavljajući si ona pitanja koja najčešće “proganjanju” mlade osobe koji se nalaze u sličnim situacijama: Zašto vjerujem? Koliko sam siguran i kako mogu biti siguran u to što vjerujem? Koji je moj put i kako trebam postupati sam sa sobom? Što to Bog uistinu želi od mene? Te mnoga druga slična pitanja.

Sudjelovao sam na animatorskome ljetu na Malom Lošinju, aktivirao se u župnoj zajednici, stekao nove prijatelje koji su mi ukazali na bolji način života, no nešto je i dalje ostalo malaksalo kod mene jer nisam imao disciplinu, rutinu, hobi. Stvarao sam naviku odlaska u lokalni kafić gdje smo se počeli sve češće družiti. I tako, jednoga dana, do mene dolazi najbolji prijatelj kojem ću biti vjenčani kum, te mi predloži da od 1. siječnja 2018. krenemo u “izazove” Exitus programa. Nakon što mi je detaljno prezentirao što sve sadrži Exitus program, odnosno, koje su to askeze kojih se trebamo pridržavati, nisam mogao vjerovati da on misli ozbiljno. Zamislite, s pivom u ruci gledam ga u šoku i nevjerici. No eto, nije mi puno trebalo da se odlučim jer sam se odmah složio s njim da kao muškarci koji vapimo za uređenijim životom, uzimajući u obzir da nas čekaju godine kad se trebamo potruditi što više, da bismo jednog dana, između ostalog, imali riješen financijski status,  tako smo se složili da nam “šteka” onaj duhovni dio našeg života, jer su pomalo svi odlasci na svetu misu postajali rutinski. Okupili smo bratstvo i krenuli s programom u jutro na Novu 2018. godinu. U bratstvu nas je bilo šest muškaraca od kojih smo se petorica već poznavali otprije, a jedan se brat odlučio na samostalnu prijavu pa smo ga prihvatili u naše bratstvo kako bi nas bilo paran broj.

Exitus program, koji traje 90 dana, u nama je probudio duh muškarca koji teži biti onaj tip muškarca kakav je bio sam Isus Krist. Devedeset dana koji te “očeliče” i pokažu da stvarno Bogu ništa nije nemoguće. Kroz disciplinu koja naglašava molitvu, askezu i bratstvo naučio sam da jedan dan više ne može biti isprazan i besmislen, kao što je mnogo puta bio. Svjedočim da sam kroz 90 dana, 90 razmatranja koje smo imali, konačno upoznao svoju vjeru od temelja i koju dan danas nastojim upoznavati uz sve ovozemaljske obveze. Riječima je nemoguće opisati koliko je vidljiva duhovna promjena, koliko sam svjestan svega što nam je Gospodin svojim djelima i riječima Objave pokazivao, te koliko ti znači kad se u teškim trenucima napasti imaš na koga osloniti jer su tu braća koja mole i koja trpe za tebe isto koliko i ti za njih. Riječima je teško izraziti osjećaj koji te gura da dođeš do kraja programa i započneš svoj izlazak iz ropstva navika koje si do tada stjecao. Puno toga neću napisati jer je plodova previše, neke od njih spoznajem i par mjeseci nakon završetka samog programa, a vjerojatno ću neke otkrivati i kroz cijeli svoj život.

Svakom muškarcu koji se smatra vjernikom, koji želi zasnovati obitelj, te svoju djecu odgajati u vjeri, svakom tko razmatra Božji poziv za redovničku ili svećeničku službu, svakome tko se bori s teškim napastima iza sve koji su nezadovoljni svojim životom općenito, baš svakom muškarcu, preporučujem da krene s Exitus programom i upozna, pomoću braće i Exitus bratstva, živoga Boga. Za duhovni mir, život prepun blagostanja i istinske radosti to se itekako isplati. Uostalom, ako igdje “zapnete” samo zovite, braća Exitus bratstva su uz vas!

Lovro