rujan 8, 2018 exitus-hr 0Comment

Ključni razlikovni element Exitusa koji ga čini tako posebnim u odnosu na druge jest bratstvo. Ne samo činjenica da je riječ o programu duhovne formacije muškaraca, nego i to da se cijeli program odvija u okrilju velikodušnog i beskompromisnog otvaranja, izlaganja i davanja sebe drugima koji prolaze isto putovanje.

Uviđaš kako nisi sam u svojim borbama i kušnjama već i tvoj brat prolazi sličnu, ako ne i istu priču. Dolaze prvi padovi, prve mlakosti i nestalnosti, prva želja za odustajanjem i neshvaćanjem smisla čitavog programa. Upravo se tu pokazala bratska blizina, razumijevanje, poticanje i potpora. Shvatio sam zašto je Bratstvo toliko važno.

– Ivan

Biti svjestan vlastitog ropstva, željeti slobodu, moliti za nju i težiti joj… sve su to vrhunske stvari, koje u sebi već nose predokus pobjede. No čak i u takvom stavu može vrebati neočekivana opasnost, a ta je da duhovna težnja kao što je ona za slobodom bude razvedena od ili nedovoljno snažno utemeljena u stvarnosti. A to se najlakše događa kada se čovjek – nepopravljivo biće odnosa – zatvori u sebe te iz svojih vizija, planova i razmišljanja isključi druge. Opisujući iskustvo logoraša koji su konačno dočekali oslobođenje iz koncentracijskih logora, u knjizi Čovjekovo traganje za smislom, Viktor Frankl kaže kako se mnogima dogodilo nešto što nitko nije mogao očekivati, a to je da po izlasku iz pakla koncentracijskog logora i konačnim stjecanjem onoga o čemu su jedino sanjali – slobode – nisu znali što s njome učiniti. Mnogi su zbog toga iskusili nutarnje stanje gotovo gore od onoga za vrijeme logorovanja, a bilo je i onih koji su pustili da ih u potpunosti obuzme duh jeda i osvetoljubivosti, što je također jedan posebno opasan oblik neslobode. A nije li se slično dogodilo s Izraelcima u pustinji po izlasku iz ropstva, kada su mnogi, zbog težine puta, poželjeli vratiti se u ropstvo Egipta, a mnogi pali u ropstvo teže od prvoga – ropstvo grijeha.

Kada bi jedan brat pao u nekoj napasti, u narednim danima smo redovito svi pokleknuli pred istim izazovom. Ta pojava je bila toliko precizna, da je sve zajedno čak bilo i komično. Bratstvo nije ovdje da uljepša ili olakša program, već je ovdje da nas nauči kako se suočavati s problemima u kontekstu zajedništva.

– Krešimir

Oni koji su, u Franklovu slučaju, izbjegli toj opasnosti bili su oni koji su poput njega održavali bliske odnose s drugim zatvorenicima i česte razgovore o budućim planovima, svemu dobrom što ih (potencijalno) čeka po izlasku i onomu što čekaju da učine, što jedino oni mogu učiniti. Jednom riječju – o smislu. A iza smisla i Riječi stoji isti pojam – Logos.

Osim redovnih susreta i razgovora o Riječi i smislu, u Exitusu te čekaju zajednička Euharistija, svakodnevna komunikacija s braćom u timu, zajedničke molitve pri svakom susretu, zajednički post dva dana tjedno (od čega jedan dan postiš na nakanu braće) i mnoge druge stvari na vašem zajedničkom hodu kroz pustinju, tijekom kojeg ćeš svoje oskudne resurse trebati staviti na raspolaganje drugome, a zauzvrat ćeš moći računati na njihove.

Ako do sada nisi imao slično iskustvo, jamčim ti da ćeš već drugi dan biti potpuno svjestan važnosti toga što stvari kroz koje ćeš prolaziti nećeš činiti sam, nego sa svojom braćom. Toga ćeš biti još svjesniji s prvom krizom, a sa svakom novom sve ćeš dublje uviđati važnost, značaj i nužnost braće u svemu kroz što ćeš u životu prolaziti – za vrijeme i nakon 90 dana Exitusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.